Γιατί να κάνουμε deploy cloud native εφαρμογές με το Kubernetes

27/06/2024 / Miscellaneous
Why deploy cloud native apps with Kubernetes

Οι cloud native εφαρμογές είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν και να κλιμακώνονται σε cloud πλατφόρμες, αξιοποιώντας την ευελιξία και την επεκτασιμότητα του cloud. Ωστόσο, η ανάπτυξη και η διαχείρισή τους μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Το Kubernetes, μια open-code πλατφόρμα ενορχήστρωσης container, έχει αναδειχθεί ως η δημοφιλής λύση σε αυτές τις προκλήσεις.

 

Πολυπλοκότητα Αρχιτεκτονικής Microservices

Οι Cloud native εφαρμογές δημιουργούνται συχνά χρησιμοποιώντας μια αρχιτεκτονική microservices, η οποία αναλύει την εφαρμογή σε μικρότερες, ανεξάρτητες υπηρεσίες. Αυτή η αρθρωτή προσέγγιση βελτιώνει την ευελιξία και την επεκτασιμότητα, αλλά επίσης εισάγει πολυπλοκότητα στη διαχείριση και την ενορχήστρωση αυτών των υπηρεσιών.

Το Kubernetes απλοποιεί τη διαχείριση των microservices παρέχοντας δομές όπως pods, αναπτύξεις και υπηρεσίες για την ομαδοποίηση και τη διαχείριση σχετικών container. Επίσης, αυτοματοποιεί εργασίες όπως service discovery, load balancing και health checks.


Διαχείριση Container

Τα containers παρέχουν έναν ελαφρύ και φορητό τρόπο ανάπτυξης εφαρμογών. Ωστόσο, η διαχείριση μεγάλου αριθμού container σε πολλούς hosts μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική εργασία, που απαιτεί ενορχήστρωση και αυτοματισμό.

To Kubernetes αυτοματοποιεί  το deployment, το scaling και τη διαχείριση των containers σε ένα cluster από hosts. Λειτουργούν πάντα στην επιθυμητή κατάσταση και αντιμετωπίζει επανεκκινήσεις και βλάβες του container.


Networking και Service Discovery

Οι cloud native εφαρμογές συχνά επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας microservices, απαιτώντας αποτελεσματικούς μηχανισμούς ανακάλυψης υπηρεσιών για να μπορούν να βρίσκονται και να συνδέονται μεταξύ τους. Το Kubernetes παρέχει ενσωματωμένους μηχανισμούς ανακάλυψης υπηρεσιών, όπως DNS και network υπηρεσιών, επιτρέποντας στις υπηρεσίες να βρίσκουν και να συνδέονται μεταξύ τους αποτελεσματικά.


Load Balancing και Autoscaling

Καθώς η επισκεψιμότητα στις cloud native εφαρμογές παρουσιάζει διακυμάνσεις, είναι σημαντικό να κλιμακώνετε δυναμικά τους πόρους για να διατηρήσετε την απόδοση και να αποφύγετε τα bottlenecks. Το Kubernetes κατανέμει αυτόματα την επισκεψιμότητα μιας εφαρμογής και κλιμακώνει τους πόρους με βάση τη ζήτηση. Χρησιμοποιεί μετρήσεις όπως η χρήση της CPU και της μνήμης για να καθορίσει πότε θα κλιμακωθεί.


Health Monitoring και Self-Healing

Οι cloud native εφαρμογές θα πρέπει να μπορούν να παρακολουθούν την υγεία τους και να ανακάμπτουν αυτόματα από αποτυχίες. Το Kubernetes παρακολουθεί συνεχώς την υγεία των pods και επανεκκινεί αυτόματα τα “unhealthy” ή “failed containers”. Μπορεί επίσης να αναδημιουργήσει pods εάν είναι απαραίτητο.


Ασφάλεια και συμμόρφωση

Οι cloud native εφαρμογές πρέπει να προστατεύονται από διάφορες απειλές, όπως μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, παραβιάσεις δεδομένων και κακόβουλες επιθέσεις. Επιπλέον, πρέπει να συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανονισμούς ασφαλείας και πρότυπα.

Το Kubernetes προσφέρει διάφορες δυνατότητες ασφαλείας, όπως role-based access control (RBAC), πολιτικές δικτύου και πολιτικές ασφαλείας pod. Επίσης, ενσωματώνεται με εργαλεία και πλαίσια ασφαλείας για βελτιωμένη προστασία.





Το Kubernetes έχει γίνει το de facto πρότυπο για την ενορχήστρωση container λόγω της ικανότητάς του να αντιμετωπίζει τις περίπλοκες προκλήσεις των cloud native εφαρμογών.

Η φύση ανοιχτού κώδικα, η ζωντανή κοινότητα και το εκτεταμένο οικοσύστημα εργαλείων και integrations το καθιστούν μια ισχυρή πλατφόρμα για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διαχείριση σύγχρονων cloud native εφαρμογών.



Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ