Τα 10 μεγαλύτερα trends στο Cloud Computing το 2024

06/06/2024 / Miscellaneous
Cloud Computing trends in 2024

Παγκοσμίως, οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε υποδομές cloud computing προβλέπεται να ξεπεράσουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά το 2024. Αυτό θα οφείλεται σε παράγοντες όπως η αυξανόμενη ανάγκη για υιοθέτηση νέων πλατφορμών και υπηρεσιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

 

Οι δυνατότητες που προσφέρει το cloud σε όλους τους κλάδους καθιστούν σαφές ότι συχνά μπορεί να είναι το κλειδί για να γίνει η επιχείρηση πιο καινοτόμα, ευκίνητη και επιτυχημένη.

 

Για πολλές επιχειρήσεις, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, που συχνά θα περιστρέφονται γύρω από θέματα ασφάλειας και προστασίας δεδομένων. Ωστόσο, νέα μοντέλα επιδιώκουν να προσφέρουν τις καλύτερες λύσεις, όπως τα συστήματα hybrid cloud.

 


AI As-A-Service

Μέσα από τις πλατφόρμες cloud, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο AI-as-a-service. Τα μοντέλα AI, όπως το large language model (LLM) που αποτελεί το θεμέλιο του ChatGPT, εκπαιδεύονται πάνω σε τεράστιους όγκους δεδομένων που απαιτούν απίστευτη υπολογιστική ισχύ. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πειραματιστούν με την ΑΙ για διάφορους σκοπούς, χωρίς μεγάλο κόστος και με πολύ χαμηλό ρίσκο.

 


Hybrid και Multi-Cloud

Ο αριθμός των μεγάλων επιχειρήσεων με multi-cloud στρατηγική αναμένεται να αυξηθεί από το 76% στο 85% μέσα στο 2024. Οι λύσεις multi και hybrid cloud είναι προηγμένες λύσεις υποδομής που προσφέρουν μειωμένο κόστος και ευελιξία, ενώ η νέα τεχνολογία ενσωματώνεται στα υπάρχοντα συστήματα.

 


Real-Time υποδομή Cloud

Το 2024, οι οργανισμοί θα προσπαθούν όλο και περισσότερο να αξιοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να έχουν στη διάθεσή τους μέχρι και τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερα από τα δεδομένα που καταναλώνουμε θα είναι σε μορφή streamed data - ταινίες και μουσική από το Netflix και το Spotify, video data από κλήσεις Zoom ή Teams και νέες μορφές ψυχαγωγίας με ροή, όπως το cloud gaming. Αυτό σημαίνει ότι η αποθήκευση δεδομένων που δίνει προτεραιότητα στην άμεση πρόσβαση, όπως το Flash και οι συσκευές solid-state αποθήκευσης, θα γίνεται όλο και πιο περιζήτητη από τους πελάτες cloud.

 


Καινοτομία και μετασχηματισμός με βάση το Cloud

Η υιοθέτηση του cloud computing είναι το σημείο εκκίνησης για άλλες καινοτόμες τεχνολογίες όπως το Internet of Things (IoT), το blockchain και το quantum computing. Οι επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να αναπτύξουν μεθόδους αξιολόγησης των αναδυόμενων τεχνολογιών με άμεσα αποτελέσματα, χάρη στο cloud computing, χωρίς την ανάγκη για επένδυση σε υποδομή.

 


Ασφάλεια Cloud και Ανθεκτικότητα

Οι χάκερ αναπτύσσουν νέους τρόπους επιθέσεων βασιζόμενοι στην AI. Κάθε σύστημα προσβάσιμο από άνθρωπο, είναι πιθανό να βρεθεί σε επίθεση κοινωνικής μηχανικής. Η κρυπτογράφηση, η αυθεντικοποίηση και το disaster recovery είναι οι τρεις λειτουργίες του cloud computing που θα έχουν κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης λόγω των νέων απειλών που εμφανίζονται.

 


Βιώσιμο Cloud Computing

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών cloud υιοθετούν τακτικές που σκοπό έχουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα, η Amazon στοχεύει να φτάσει μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2040, ενώ η Microsoft σκοπεύει να το επιτύχει αυτό μέσα σε βάθος δεκαετίας.

 


Απλούστερο Cloud Computing

Σήμερα, τα εργαλεία low-code/ no-code προσφέρουν τη δυνατότητα για μη τεχνικούς να δημιουργήσουν εφαρμογές που προηγουμένως θα απαιτούσαν εξειδικευμένους μηχανικούς λογισμικού. Ομοίως, οι πάροχοι cloud αξιοποιούν drag-and-drop εργαλεία και φυσική γλώσσα, ώστε να μην απαιτούνται προχωρημένες τεχνικές δεξιότητες για την ανάπτυξη και διαχείριση του περιβάλλοντος cloud.

 


Ιδιωτικότητα στο Cloud

Η ανάπτυξη τεχνολογικών, κανονιστικών και νομικών λύσεων διασφαλίζει την πλήρη ασφάλεια των δεδομένων στο cloud και την μεταφορά των δεδομένων.

 


Serverless & Pay-As-You-Go Cloud

Το serverless είναι μια υπηρεσία cloud computing που αφαιρεί από την επιχείρηση την ευθύνη της διαχείρισης των δικών της server, έτσι ώστε να πληρώνει μόνο για τους πόρους που χρησιμοποιεί.

 


Το Edge Computing είναι παντού

Με το Edge Computing οι πληροφορίες επεξεργάζονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην τοποθεσία όπου συλλέγονται.

Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ένα wearable μόνιτορ καρδιάς σε πραγματικό χρόνο, σχεδιασμένο να εντοπίζει αρρυθμίες. Καθώς τα περισσότερα από τα δεδομένα που συλλέγει θα ήταν κανονικοί καρδιακοί ρυθμοί, η αποστολή όλων στο cloud για ανάλυση και μετά πίσω στον χρήστη για να του πει ότι όλα είναι καλά, θα ήταν σπατάλη bandwidth. Με ανάλυση των δεδομένων στην ίδια τη συσκευή εξαλείφεται αυτό το κόστος και ο χρήστης μπορεί να ειδοποιηθεί πιο γρήγορα εάν εντοπιστούν μη φυσιολογικά δεδομένα.

Το 2024, μικρότεροι πιο ενεργειακά αποδοτικοί επεξεργαστές, αλγόριθμοι πιο αποδοτικοί στη μνήμη και προηγμένα δίκτυα όπως το 5G συμβάλλουν στο να γίνει το edge πιο βιώσιμο για έναν αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών.

 

Πηγή: LinkedIn



Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ