Τι είναι το Cloud Penetration Testing; Οφέλη, εργαλεία και μέθοδοι

08/01/2024 / Miscellaneous
Cloud penetration testing

Το Cloud Penetration Testing είναι η διαδικασία εντοπισμού, αξιολόγησης και επίλυσης τρωτών σημείων σε υποδομές, εφαρμογές και συστήματα cloud.

Eίναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική κυβερνοασφάλειας, που περιλαμβάνει την προσομοίωση μιας κυβερνοεπίθεσης με στόχο την αξιολόγηση της ασφάλειας των εφαρμογών και της υποδομής ενός οργανισμού, που βασίζονται σε cloud.

Η προσομοίωση επίθεσης στο cloud βοηθά την ομάδα ασφαλείας ενός οργανισμού να κατανοήσει τα τρωτά σημεία, τις εσφαλμένες διαμορφώσεις και να ανταποκριθεί κατάλληλα για την ενίσχυσή του. 

Οι ηθικοί χάκερ, γνωστοί ως "white-hat hackers", συνεργάζονται με τους οργανισμούς για να εντοπίσουν τα τρωτά τους σημεία. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον προληπτικό εντοπισμό κινδύνων και ελαττωμάτων και για τη δημιουργία ενός εφαρμόσιμου σχεδίου αποκατάστασής τους.

 

Ποιες είναι οι μέθοδοι δοκιμαστικής επίθεσης στο cloud;

Οι ειδικοί στο cloud pentesting χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία και τεχνικές, για να διερευνήσουν ένα περιβάλλον cloud για ελαττώματα και στη συνέχεια να τα επιδιορθώσουν.

White box testing
Οι ελεγκτές έχουν πρόσβαση σε επίπεδο administrator ή root-level σε ολόκληρο το περιβάλλον cloud. Έχουν λοιπόν πλήρη γνώση των συστημάτων που επιχειρούν να παραβιάσουν πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές. Eίναι ίσως η πιο ενδελεχής μέθοδος διενέργειας δοκιμών.

Gray box testing
Οι ελεγκτές έχουν περιορισμένη γνώση ή πρόσβαση στο περιβάλλον cloud. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τους λογαριασμούς χρηστών, τη διάταξη του συστήματος πληροφορικής ή άλλες πληροφορίες.

Black box testing
Οι ελεγκτές δεν έχουν γνώση ή πρόσβαση στο περιβάλλον cloud πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές. Αυτή είναι η πιο ρεαλιστική μέθοδος, καθώς προσομοιώνει καλύτερα τη συμπεριφορά ενός εξωτερικού εισβολέα.

 

Οφέλη του Cloud Penetration Testing

Το cloud penetration testing είναι μια βασική πρακτική ασφάλειας για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το δημόσιο cloud. Παρακάτω είναι μερικά μόνο πλεονεκτήματά του.

Προστασία εμπιστευτικών δεδομένων
Βοηθά στην επιδιόρθωση του cloud περιβάλλοντος, προφυλάσσοντας τα ιδιωτικά δεδομένα σας. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο μαζικής παραβίασης δεδομένων, κάτι που μπορεί να καταστρέψει την επιχείρηση και τους πελάτες σας.

Μείωση εξόδων επιχείρησης
Οι τακτικές μειώνουν την πιθανότητα ενός συμβάντος ασφαλείας, προστατεύοντας την επιχείρησή σας από το κόστος ανάκαμψης. Eπίσης, μεγάλο μέρος της διαδικασίας μπορεί να αυτοματοποιηθεί, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Επίτευξη συμμόρφωσης με την ασφάλεια
Πολλοί νόμοι περί απορρήτου και ασφάλειας δεδομένων απαιτούν από τους οργανισμούς να τηρούν αυστηρούς ελέγχους ή κανονισμούς. Το Cloud Penetration Testing διαβεβαιώνει ότι η επιχείρησή σας λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των IT συστημάτων και του cloud.

 

Δημοφιλέστερα εργαλεία Cloud Pentesting

Nmap
Το Nmap είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εργαλείο σάρωσης δικτύου, που χρησιμοποιείται ευρέως από ελεγκτές cloud penetration. Χρησιμοποιώντας το Nmap, οι ελεγκτές μπορούν να δημιουργήσουν έναν χάρτη του περιβάλλοντος cloud και να αναζητήσουν ανοιχτές θύρες και άλλες ευπάθειες.

Metasploit
Το Metasploit Framework, προϊόν της εταιρείας ασφαλείας Rapid7, βοηθά τους ελεγκτές να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν και να λανσάρουν exploits σε απομακρυσμένους στόχους.

Burp Suite
Το Burp Suite είναι μια συλλογή από security testing software για εφαρμογές web, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών που βασίζονται σε cloud. Το Burp Suite είναι σε θέση να εκτελεί λειτουργίες όπως penetration testing, scanning και ανάλυση ευπάθειας.

 

Βέλτιστες πρακτικές για Cloud Pen Tests

  1. Χαρτογραφήστε το περιβάλλον σας στο cloud.

Ένα Cloud Pen Test μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο όταν γνωρίζετε ακριβώς ποια στοιχεία βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας. Ξεκινήστε δημιουργώντας έναν χάρτη της cloud αρχιτεκτονικής σας, για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ποια στοιχεία θα δοκιμάσετε και με ποιον τρόπο.

  1. Κατανοήστε το μοντέλο κοινής ευθύνης στο cloud.

Οι πάροχοι cloud και οι πελάτες τους θα πρέπει να κατανοούν τις υποχρεώσεις ασφαλείας, μια έννοια που είναι γνωστή ως "cloud shared responsibility model". Προτού ξεκινήσετε τo cloud pentesting, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε για ποιες ευπάθειες ασφαλείας είστε αρμόδιοι και ποιοι είναι οι πάροχοι cloud.

  1. Καθορίστε τις απαιτήσεις και τον οδικό χάρτη.

Αφού βρείτε τη σωστή ομάδα ή πάροχο cloud penetration testing, κωδικοποιήστε τους στόχους και τις προσδοκίες σας. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία, μια λίστα παραδοτέων μετά τις δοκιμές και τέλος τις προτάσεις για τον τρόπο επιδιόρθωσης των ευπαθειών που ανακαλύφθηκαν.

  1. Κάνετε σχέδια για το χειρότερο σενάριο.

Η διαδικασία pentesting στο cloud μπορεί να αποκαλύψει ένα τρωτό σημείο που ήδη εκμεταλλεύονται οι εισβολείς. Στην περίπτωση αυτή, αφιερώστε χρόνο για να καθορίσετε πώς θα αντιδράσετε και θα ανταποκριθείτε, προκειμένου να διορθώσετε το πρόβλημα και να μετριάσετε τη ζημιά.



 

Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ