Αναδυόμενες τεχνολογίες και Cloud

01/04/2024 / Miscellaneous
Cloud & new technologies

Η άνοδος του cloud computing

Τα τελευταία χρόνια, το cloud computing έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί.

Η υιοθέτηση του cloud προσφέρει πλήθος πλεονεκτημάτων, όπως δυνατότητα προσαρμογής πόρων on-demand, ομαλή επέκταση ή συρρίκνωση υποδομής βάσει ζήτησης, εξάλειψη εξόδων αγοράς και συντήρησης υποδομής και αυξημένη παραγωγικότητα.

Το cloud έχει εξελιχθεί από τη νέα τεχνολογία σε οδηγό άλλων νέων τεχνολογιών. Αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) δεν θα ήταν δυνατές σε κλίμακα χωρίς το cloud computing. Επειδή απαιτούν πολλά δεδομένα και εξαιρετικά γρήγορους χρόνους επεξεργασίας ανάλογα με τις ανάγκες, με το cloud computing αυτές οι νέες τεχνολογίες γίνονται πραγματικότητα.

 


Ενίσχυση νέων τεχνολογιών

 


Τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται έξυπνη επεξεργάζοντας δεδομένα για μάθηση και προσαρμογή. Όσο περισσότερα δεδομένα μπορεί να επεξεργαστεί η τεχνητή νοημοσύνη, τόσο πιο έξυπνη μπορεί να είναι. Η ανάγκη για υπολογιστική ισχύ θα αυξηθεί, καθώς παράγονται περισσότερα δεδομένα από αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, συσκευές IoT και την απλή χρήση τεχνολογίας:

- αναγνώριση εικόνας και βίντεο (π.χ. αναγνώριση προσώπου, ανάλυση ιατρικών απεικονίσεων).

- φυσική γλώσσα (π.χ. chatbots, αυτόματη μετάφραση).

- μηχανική μάθηση (π.χ. πρόβλεψη ζήτησης, ανίχνευση απάτης).

 


Το cloud computing το καθιστά αυτό δυνατό παρέχοντας τον αποθηκευτικό χώρο και την ισχύ που απαιτείται:

- Υπολογιστική ισχύς: Εκατομμύρια CPUs και GPUs για επεξεργασία δεδομένων για εκπαίδευση και λειτουργία AI.

- Αποθηκευτικός χώρος: Petabytes για αποθήκευση δεδομένων εκπαίδευσης και μοντέλων AI.

- Ευέλικτη κλιμάκωση: Δυνατότητα προσαρμογής πόρων on-demand για κάλυψη μεταβαλλόμενων υπολογιστικών αναγκών.

 


Έξυπνες πόλεις

Το cloud επιτρέπει συλλογή, ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων για βελτιστοποίηση αστικών λειτουργιών. Οι έξυπνες πόλεις είναι δήμοι που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κάνουν τα πάντα, από τη ρύθμιση και την παρακολούθηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μέχρι τη χρονολόγηση των φωτεινών σηματοδοτών και τον προγραμματισμό του συστήματος συγκοινωνίας. Ακόμα κι αν οι πόλεις δεν έχουν σχεδιαστεί εσκεμμένα για να είναι «έξυπνες», θα πρέπει να έχουν κάποιο είδος ψηφιακής υποδομής στο εγγύς μέλλον, το οποίο και θα παρέχεται από το cloud.

- Συλλογή και ανάλυση δεδομένων: Αισθητήρες σε δρόμους, κτίρια και δίκτυα κοινής ωφέλειας τροφοδοτούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

- Λήψη αποφάσεων: Πληροφορίες από δεδομένα οδηγούν σε βελτιστοποιημένες υπηρεσίες, όπως διαχείριση κυκλοφορίας (βελτιστοποίηση φωτεινών σηματοδοτών, μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης), ενεργειακή διαχείριση (εξοικονόμηση ενέργειας μέσω έξυπνων δικτύων και συστημάτων φωτισμού), διαχείριση απορριμμάτων (βελτιστοποίηση δρομολογίων συλλογής, μείωση ρύπανσης).

Στη Σανγκάη υπάρχει έξυπνο σύστημα μεταφορών με AI για βελτιστοποίηση κυκλοφορίας, ενώ στη Βαρκελώνη έξυπνα δίκτυα φωτισμού προσαρμόζονται σε συνθήκες και κίνηση.


Αυτοκίνητα και φορτηγά χωρίς οδηγό

Με παρόμοιο τρόπο, το cloud computing επιτρέπει αυτοκίνητα και φορτηγά χωρίς οδηγό ή αυτόνομα. Ορισμένες λειτουργίες είναι ενεργοποιημένες από το cloud, όπως οι συσκευές GPS και οι εφαρμογές μας που μας ενημερώνουν για την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Για αυτοκίνητα και φορτηγά χωρίς οδηγό, πρέπει να υπάρχει ένας συνεχής βρόχος δεδομένων ανάδρασης μεταξύ του οχήματος και του νέφους, ώστε να πλοηγούνται με ασφάλεια.

Το cloud υποστηρίζει χαρτογράφηση, ανάλυση δεδομένων και συνδεσιμότητα.

- Χαρτογράφηση υψηλής ακρίβειας: Δυναμικές ενημερώσεις χαρτών σε πραγματικό χρόνο για ασφαλή πλοήγηση.

- Ανάλυση δεδομένων αισθητήρων: Επεξεργασία δεδομένων από κάμερες, lidar, radar για λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

- Συνδεσιμότητα: Αδιάλειπτη επικοινωνία με άλλα οχήματα, υποδομές και cloud για συντονισμό.

Τα Waymo είναι αυτοκίνητα χωρίς οδηγό με δοκιμές σε διάφορες πόλεις και εκατομμύρια χιλιόμετρα σε πραγματικές συνθήκες. Τα Tesla διαθέτουν autopilot με δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους και αστικές περιοχές.

 


Internet of Things (IoT)

Και μετά υπάρχει η εκρηκτική ανάπτυξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Αν και το IoT είναι αναμφισβήτητα μια αναδυόμενη τεχνολογία, που παράγει και απαιτεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων και γρήγορη συνδεσιμότητα, μπαίνουμε σε ένα είδος κύκλου όταν μιλάμε για IoT και cloud χρήση υπολογιστή.

| Το IoT χρειάζεται cloud computing, αλλά οδηγεί επίσης μια άλλη νέα τεχνολογία: το edge computing. Η πρόκληση με τις συσκευές IoT είναι η ανάγκη για υπολογιστές που είναι πιο κοντά στην πηγή, και επομένως η ανάγκη για edge computing.

Το cloud αποθηκεύει και επεξεργάζεται δεδομένα από δισεκατομμύρια συσκευές IoT, που παράγουν τεράστιους όγκους δεδομένων. Ενεργοποιεί λύσεις για έξυπνα σπίτια, όπως αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας, φωτισμού και συσκευών. Παρέχει υποδομή για διαχείριση και σύνδεση συσκευών IoT και παροχή υπηρεσιών.

 

 

Εκτός από την ενεργοποίηση αυτών των τεχνολογιών μεγάλης εικόνας που μπορούν να μας επηρεάσουν όλους, το cloud computing μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καινοτομία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε επίπεδο επιχείρησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους οργανισμούς να αναπτύσσουν και να δοκιμάζουν προϊόντα με νέους τρόπους.

 


Είναι το μέλλον σας στο cloud;

Τα παραπάνω είναι μόνο μια γρήγορη περίληψη μερικών από τους τρόπους με τους οποίους το cloud computing ενεργοποιεί και ακόμη και οδηγεί τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Για έναν υποψήφιο επαγγελματία του cloud, είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει στο cloud computing. Η ζήτηση εργασίας είναι ισχυρή, ωστόσο η δεξαμενή των ειδικευμένων υποψηφίων είναι μικρή. Με τις νέες τεχνολογίες που αναδύονται, νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνται κάθε μέρα: Το Cloud είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μοχλός ζήτησης για δεξιότητες τεχνολογίας.



Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ