Οι εφαρμογές του Edge Computing και η σχέση του με το Cloud

26/03/2024 / Miscellaneous
Edge computing

Τι είναι το Edge Computing;

 

Το Edge computing είναι μια υποενότητα του Cloud computing. Ενώ το cloud computing αφορά τη φιλοξενία εφαρμογών σε ένα κεντρικό datacenter, το edge computing αφορά τη φιλοξενία εφαρμογών πιο κοντά στους τελικούς χρήστες, είτε σε μικρότερα datacenter είτε στις εγκαταστάσεις του πελάτη.

Το Edge Computing είναι μια προσέγγιση που φέρνει την υπολογιστική ισχύ και την αποθήκευση δεδομένων κοντά στην πηγή όπου παράγονται τα δεδομένα. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό cloud computing, όπου τα δεδομένα αποστέλλονται σε απομακρυσμένα data centers για επεξεργασία, το edge computing φέρνει την επεξεργασία πιο κοντά στους χρήστες και τις συσκευές.



Οφέλη του Edge Computing

 

Το Edge Computing είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία με τη δυνατότητα να μεταμορφώσει διάφορους κλάδους. Η υιοθέτησή του φέρει σημαντικά οφέλη, όπως μειωμένο χρόνο απόκρισης, αυξημένη ασφάλεια και βελτιωμένη αξιοπιστία.

- Μειωμένος χρόνος απόκρισης: Η επεξεργασία δεδομένων στο edge μειώνει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται για την αποστολή και λήψη δεδομένων από απομακρυσμένα data centers. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εφαρμογές που απαιτούν άμεση απόκριση, όπως η αυτόνομη οδήγηση, η βιομηχανία 4.0 και η εικονική πραγματικότητα.

- Μειωμένη κατανάλωση εύρους ζώνης: Η αποθήκευση και η επεξεργασία δεδομένων στο edge computing μειώνει την ποσότητα δεδομένων που πρέπει να αποσταλούν μέσω δικτύων, μειώνοντας έτσι το κόστος και βελτιώνοντας την απόδοση.

- Αυξημένη ασφάλεια: Η αποθήκευση και η επεξεργασία δεδομένων τοπικά μειώνει τον κίνδυνο παραβίασης δεδομένων κατά τη μεταφορά.

- Βελτιωμένη αξιοπιστία: Το edge computing μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και όταν υπάρχει ασταθής ή μηδενική σύνδεση στο internet.



Έξυπνες πόλεις

Edge Computing: Ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο.

Cloud Computing: Αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων.

 

Βιομηχανία 4.0

Edge Computing: Παρακολούθηση και έλεγχος παραγωγής σε πραγματικό χρόνο.

Cloud Computing: Αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων παραγωγής.

 

Αυτοκίνηση

Edge Computing: Επεξεργασία δεδομένων από αισθητήρες για αυτόνομη οδήγηση.

Cloud Computing: Αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων οδήγησης.

 

Υγειονομική περίθαλψη

Edge Computing: Ανάλυση δεδομένων από ιατρικές συσκευές σε πραγματικό χρόνο.

Cloud Computing: Αποθήκευση και ανάλυση ιατρικών δεδομένων.



Το Cloud computing, μειώνοντας μαζικά το κόστος αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, ήταν ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στον ψηφιακό μετασχηματισμό τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτό που κάνει τώρα το edge computing, είναι να ενεργοποιεί ακόμη περισσότερες εφαρμογές και να βελτιώνει πολλές από αυτές που προηγουμένως λειτουργούσαν μόνο με παραδοσιακή υποδομή εσωτερικής εγκατάστασης.



Λίγες εφαρμογές ζουν αποκλειστικά στο edge...

Πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν το edge θα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το cloud, πραγματοποιώντας επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο edge. Καθώς εκμεταλλεύονται τη χαμηλότερη καθυστέρηση του edge, παράλληλα αποθηκεύουν και επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο cloud.

Το edge είναι ένα φάσμα διαφορετικών τύπων datacenter και το καθένα ταιριάζει σε διαφορετικές εφαρμογές. Εκείνα που βρίσκονται πιο μακριά από την πηγή δεδομένων ή τον τελικό χρήστη λειτουργούν περισσότερο σαν cloud.

| Το Edge Computing και το Cloud Computing δεν ανταγωνίζονται, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά για να προσφέρουν βέλτιστες λύσεις για διάφορες εφαρμογές.



Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ