Οι τάσεις στην ασφάλεια εφαρμογών SaaS το 2024

11/07/2024 / Miscellaneous
SaaS security trends

Οι εφαρμογές SaaS έχουν πρόσβαση παντού: από ελάχιστα ευαίσθητες πληροφορίες έως εξαιρετικά ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα, αρχεία πελατών και δεδομένα εργαζομένων.

Επιχειρήσεις όπως ιατρεία, δικηγορικά γραφεία ή εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο SaaS. Οι επιχειρήσεις που δεν παρέχουν υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών και των εμπόρων λιανικής, έχουν περίπου το 70% του λογισμικού τους στο cloud.


Τα trends που επηρεάζουν την ασφάλεια του SaaS το 2024


1. Εξάπλωση του SaaS

Οι ομάδες ασφαλείας αναγκάζονται να αναπτύξουν νέους τρόπους για την προστασία των εταιρικών δεδομένων. Οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν τα εργαλεία SaaS που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουν τα εταιρικά δεδομένα.

Οι ομάδες ασφαλείας χρειάζονται ένα εργαλείο που να προσφέρει ορατότητα και καθοδήγηση για τη ρύθμιση κάθε εφαρμογής, έτσι ώστε να είναι αντιληπτοί οι πιθανοί κίνδυνοι.


2. Το ITDR ως δίχτυ ασφαλείας

Η πρόσβαση σε έναν λογαριασμό high-privilege σημαίνει απεριόριστη πρόσβαση εντός της εφαρμογής. Όταν ένας εισβολέας καταλαμβάνει έναν εξουσιοδοτημένο λογαριασμό χρήστη, συνήθως ακολουθούνται κοινές τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες (TTP), καθώς προχωρά μέσα από την εφαρμογή προς τα δεδομένα που θέλει. Αφήνει πίσω του ενδείξεις παραβίασης (IoC), που μπορεί να βασίζονται σε ενέργειες που γίνονται εντός της εφαρμογής ή των αρχείων καταγραφής.

Το ITDR (Identity Threat Detection & Response) μπορεί να ανιχνεύσει TTP και IoC και να ειδοποιήσει την ομάδα απόκρισης. Μέσω του ITDR, μπορούν να μπλοκαριστούν οι εισβολείς που έχουν καταφέρει να παραβιάσουν την περίμετρο, πριν κλέψουν κρίσιμα δεδομένα ή εισάγουν ransomware.

 



3. Η διεθνής παρουσία απαιτεί συμμόρφωση

Οι νόμοι που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες διαφέρουν ανάλογα με το πού δραστηριοποιούνται. Ίσως χρειαστεί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους με διάφορους τρόπους ανάλογα με τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τους κανονισμούς κάθε χώρας σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης των δεδομένων.

Οι ομάδες ασφαλείας θα πρέπει να αναζητήσουν μια λύση που να τους επιτρέπει να ορίζουν σημεία αναφοράς, ώστε να συγκρίνουν και να εμφανίζουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας χωρίς να χρεώνουν επιπλέον για κάθε χρήστη. Εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές σε ολόκληρο τον οργανισμό, οι εταιρείες μπορούν να κρατήσουν ασφαλείς όλους τους χρήστες.


4. Τα λάθη οδηγούν σε exploits

Λάθη σε ρυθμίσεις μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις εταιρείες. Οδηγούν σε διαρροές δεδομένων που καταστρέφουν την εμπιστοσύνη και πιθανόν σε επαχθή πρόστιμα, ανάλογα με τη φύση των δεδομένων. Δίνοντας προσοχή στις σωστές ρυθμίσεις, ένας οργανισμός μπορεί να αποτρέψει τα exploits από το να επηρεάσουν τις δραστηριότητές του.


5. Ο κίνδυνος της εξάρτησης από εφαρμογές 

Οι εφαρμογές τρίτων βελτιώνουν τις διαδικασίες, επεκτείνουν τη λειτουργικότητα και συνδέουν δεδομένα. Συχνά οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν εφαρμογές χωρίς να συμβουλευτούν την ομάδα ασφαλείας. Οι ομάδες ασφαλείας οφείλουν να αναπτύξουν ορατότητα στις εφαρμογές και τα δικαιώματα που ζητούνται, να αξιολογήσουν την αξία που προσφέρει η εφαρμογή στον οργανισμό και τους πιθανούς κινδύνους.


6. Η εργασία από το σπίτι ήρθε για να μείνει

Το 2023, σχεδόν το 40% των εργαζομένων εργαζόταν από το σπίτι τουλάχιστον για ένα μέρος του χρόνου. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι όταν χρήστες με υψηλά προνόμια συνδέονται στους λογαριασμούς τους χρησιμοποιώντας μια μη ασφαλή συσκευή, που πιθανόν να έχει τρωτά σημεία.


7. Οι οργανισμοί στρέφονται στο SSPM

Οι εφαρμογές SaaS έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα για καλό λόγο. Επιτρέπουν στους οργανισμούς να κλιμακωθούν ανάλογα με τις ανάγκες τους και να εγγραφούν άμεσα σε εφαρμογές που χρειάζονται.

Τα εργαλεία SaaS Security Posture Management (SSPM) σε συνδυασμό με τις δυνατότητες ITDR, μπορούν να προστατεύσουν πλήρως ένα stack εφαρμογών SaaS. Με το SSPM, η χρήση αυτών των εφαρμογών είναι προστατευμένη.Τα SSPM:

> Παρακολουθούν αυτόματα τις ρυθμίσεις.

> Επιτρέπουν στους χρήστες να συγκρίνουν ρυθμίσεις από διαφορετικά instances.

> Ειδοποιούν τους χρήστες, εάν οι εφαρμογές ζητούν υπερβολική πρόσβαση.

> Ενημερώνουν την ομάδα ασφαλείας, όταν οι εφαρμογές είναι αδρανείς.

> Παρακολουθούν τους χρήστες και τις συσκευές, για να αποτρέψουν τη χρήση επισφαλών συσκευών σε εταιρικές εφαρμογές SaaS.

> Διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να συνεργάζονται με το προσωπικό ασφαλείας για την ασφάλεια των εφαρμογών τους, μέσω ενσωματωμένων εργαλείων.

 

Πηγή: thehackernews.com



Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ