CLOUD CONCEPT
Νερατζιωτίσσης 15, Μαρούσι, Αθήνα, 15124, Αττική
+30 211 8005 401
info@c2.gr
Το 2024 ήταν μια ιδιαίτερα δραστήρια χρονιά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Οι επιθέσεις DDoS αυξήθηκαν και συνέχισαν να προκαλούν αναταραχή, παρά το γεγονός ότι αποτελούν μία από τις πιο παλιές τακτικές επιθέσεων. Η ασφάλεια SaaS αποτέλεσε κύριο μέλημα για πολλούς οργανισμούς, αλλά το τοπίο των προμηθευτών παρέμεινε κατακερματισμένο. Η ασφάλεια IoT και η ασφάλεια λειτουργικών τεχνολογιών (operational technology) ήταν επίσης στο επίκεντρο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025.
1. Αλλαγή προμηθευτών SASE και SSE
Περισσότερο από πέντε χρόνια μετά την επανεφεύρεση του δικτυακού συστήματος ασφάλειας μέσω των Secure Access Service Edge (SASE) και Security Service Edge (SSE), οι οργανισμοί βρίσκονται σε πολύ διαφορετικά σημεία στην πορεία τους. Πολλές από αυτές βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια, δουλεύοντας πάνω σε πρώιμες χρήσεις, επιλογή προμηθευτών και τα βασικά στοιχεία που συνδέονται με την εκκίνηση ενός τόσο μετασχηματιστικού έργου.
Ένα τμήμα των πρώτων χρηστών επιδιώκει να επεκτείνει τους αρχικούς στόχους του, όπως η απλοποίηση και ενίσχυση της ασφαλούς πρόσβασης, η μεταφορά ελέγχων στο cloud, κ.α., σε πιο εξελιγμένα αποτελέσματα. Ο περισσότερος επικεντρωμένος χρόνος αφορά την διαχείριση εμπειρίας και, πιο πρόσφατα, πώς να αξιοποιηθούν τα δεδομένα και η τηλεμετρία που αποκτώνται από μία αρχιτεκτονική SASE για αποτελεσματική ανίχνευση και αντίδραση σε απειλές.
Επιπλέον, υπάρχει και μια ομάδα που ενεργοποίησε νωρίς την υιοθέτηση, αλλά δεν έλαβε τα αναμενόμενα από τους αρχικούς προμηθευτές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Informa TechTarget's Enterprise Strategy Group, το 11% των οργανισμών δήλωσε ότι θα εξετάσουν την αλλαγή προμηθευτών SSE. Αυτή η τάση θα ενταθεί το 2025, καθώς οι οργανισμοί αξιολογούν αν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρέχουν οι τρέχοντες προμηθευτές τους έχουν προσφέρει την αυξημένη αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και εμπειρία χρήστη που αρχικά είχαν υποσχεθεί.
2. Η επιτάχυνση της διαχείρισης μέσω Generative AI
Ποια είναι η λίστα των προβλέψεων χωρίς αναφορά σε Generative AI (GenAI); Αν και μπορεί να υπάρχει συζήτηση γύρω από τη χρήση της από επιτιθέμενους, ας επικεντρωθούμε στη θετική πλευρά. Είναι πολύ πιθανό η κονσόλα διαχείρισης των προϊόντων ασφάλειας να μετατραπεί σε διεπαφή GenAI στο μέλλον. Ο ρυθμός αλλαγής στην αγορά αυτή είναι τόσο ραγδαίος, που ίσως δούμε σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση το 2025. Παρόλο που αυτό δεν σημαίνει ότι θα το πετύχουμε φέτος, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και η νέα γενιά εργαζομένων είναι πιο άνετη με την τεχνητή νοημοσύνη, η υιοθέτησή της πιθανόν να γίνει ταχύτερα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.
3. Απόκτηση ταυτότητας από προμηθευτή δικτυακής ασφάλειας
Ο συνδυασμός της εδραιωμένης αγοράς και των μακροοικονομικών πιέσεων καθυστέρησε την εξέλιξη στον τομέα της δικτυακής ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Η σύγκλιση δικτύωσης και ασφάλειας συνεχίζεται, ενώ το επόμενο σημαντικό στοιχείο είναι η ταυτότητα. Η Cisco το έκανε πριν από μερικά χρόνια με την εξαγορά της Duo, που τώρα αποτελεί πυρήνα της στρατηγικής μηδενικής εμπιστοσύνης (zero trust).
Για τις λύσεις μηδενικής εμπιστοσύνης και SASE, οι ενσωματώσεις με προμηθευτές ταυτοτήτων είναι κρίσιμες. Η διαχείριση προνομιακής πρόσβασης έχει καταστεί βασική περίπτωση χρήσης για πολλούς προμηθευτές δικτυακής ασφάλειας zero trust. Ενώ μερικοί προμηθευτές SASE προσφέρουν ήδη βασικές δυνατότητες για single sign-on, οι περισσότεροι οργανισμοί εξακολουθούν να εξαρτώνται από τους προμηθευτές ταυτοτήτων τους. Τελικά, ένας προμηθευτής δικτυακής ασφάλειας θα εξετάζει την αγορά ταυτοτήτων και έπειτα θα αποφασίζει αν υπάρχει αρκετή ευκαιρία για να ρισκάρει.
Πηγή: Techtarget
Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.
Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, Facebook & Instagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι!