Backup σε multi cloud και hybrid cloud

26/07/2024 / Miscellaneous
Multi cloud & hybrid cloud backup

Τα τελευταία χρόνια, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο cloud έχει εξελιχθεί σε μια ευέλικτη και αποτελεσματική τεχνολογία. Υπάρχουν δύο στρατηγικές για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές σύστημα backup στο cloud.


Multi-Cloud Backup


Η αποστολή αντιγράφων ασφαλείας σε multi cloud διαφόρων προμηθευτών cloud. Διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των δεδομένων, αποφεύγοντας το “single point of failure” σε περίπτωση απώλειας των αρχικών δεδομένων.

Προσοχή: Η αποθήκευση όλων των αντιγράφων ασφαλείας στο cloud μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργή ανάκτηση, σε σύγκριση με τα τοπικά αντίγραφα ασφαλείας.


Hybrid Cloud Backup


Χρησιμοποιεί τόσο την εσωτερική αποθήκευση όσο και την αποθήκευση στο cloud. Σε σύγκριση με το multi-cloud, το hybrid cloud backup παρέχει πρόσθετη ευελιξία και δυνατότητα ανάκτησης, με αντάλλαγμα αυξημένη πολυπλοκότητα και κόστος.

 


Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας υβριδικού cloud:


1. Οργανώστε την εσωτερική αποθήκευση με κατάλληλο hardware υψηλής απόδοσης, ψύξη και συντήρηση.

2. Προμηθευτείτε το κατάλληλο cloud storage για τα backup σας.

3. Επιλέξτε μια αξιόπιστη και λειτουργική λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας υβριδικού cloud, για να ενεργοποιήσετε και να διατηρήσετε ροές εργασιών προστασίας δεδομένων.


Η επιλογή μιας κατάλληλης λύσης προστασίας δεδομένων μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.


Βέλτιστες πρακτικές για ασφαλή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο Cloud


Η δημιουργία και η διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας δεν καθιστά τα δεδομένα του οργανισμού σας αυτομάτως ασφαλή. Αυτά τα πρόσθετα αντίγραφα δεδομένων μπορούν να αποτελέσουν στόχο για ransomware ή κακόβουλο λογισμικό.

 


1. Γνωρίστε τα δεδομένα σας

Όταν γνωρίζετε τον όγκο και τον τύπο των δεδομένων που πρέπει να προστατεύσετε, μπορείτε να δημιουργήσετε ροές εργασίας, σύμφωνα με το σημείο ανάκτησης και τον στόχο χρόνου ανάκτησης. Δώστε προτεραιότητα στο backup σημαντικών στοιχείων.

2. Επιλέξτε στρατηγική

Πρέπει να εφαρμόσετε μια στρατηγική δημιουργίας backup multi ή hybrid cloud; Η επιλογή σας καθορίζει τις δυνατότητες, το κόστος και τις ιδιαιτερότητες διαχείρισης του συστήματος. Επιπλέον, θέτει τις απαιτήσεις προσόντων για την ομάδα ΙΤ.

Μια στρατηγική multi cloud μπορεί να είναι πιο οικονομική στην αρχή. Από την άλλη πλευρά, η προστασία δεδομένων hybrid cloud προσθέτει μεγαλύτερη αξιοπιστία, για υψηλότερη τιμή και αυξημένη πολυπλοκότητα υποδομής. Λάβετε υπόψη τον όγκο δεδομένων και τις προτεραιότητες ασφάλειας, μαζί με την απόδοση hardware και δικτύου, για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή.

3. Επιλέξτε πάροχο cloud

Οι δυνατότητες δημιουργίας backup και ανάκτησης δεδομένων των διαθέσιμων παρόχων cloud μπορεί να ποικίλλουν. Ορισμένοι μπορεί να έχουν πιο πρόσφατες δυνατότητες που απλοποιούν τη δημιουργία συστημάτων multi cloud. Άλλοι παρέχουν προηγμένες λειτουργίες προστασίας και ανάκτησης δεδομένων, που προσθέτουν ανθεκτικότητα και βελτιώνουν τον επιθυμητό χρόνο ανάκτησης (RTO).

4. Κρυπτογραφήστε τα αντίγραφα ασφαλείας

Η αποθήκευση μη κρυπτογραφημένων δεδομένων σημαίνει έκθεση των ψηφιακών στοιχείων σε κακόβουλους παράγοντες. Οργανώστε έναν κρυπτογραφημένο χώρο αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας στο cloud. Σε περίπτωση που κάνετε backup υβριδικού cloud, τα τοπικά αντίγραφα ασφαλείας θα πρέπει να είναι κρυπτογραφημένα. Χρησιμοποιήστε μια εξειδικευμένη λύση προστασίας, για να ενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση αντιγράφων ασφαλείας κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση των δεδομένων.

5. Anti-ransomware

Το Ransomware είναι μια συνεχής και εξελισσόμενη απειλή, με τα αντίγραφα ασφαλείας να αποτελούν στόχους για τους χάκερ. Οι πιο προηγμένοι πάροχοι cloud δίνουν τη δυνατότητα να ορίσετε περιόδους αμετάβλητης λειτουργίας. H αμεταβλητότητα προστατεύει τα δεδομένα από αλλοίωση ή διαγραφή, αποτρέποντας την κρυπτογράφηση ransomware.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, όταν το ransomware διεισδύει επιτυχώς σε αποθηκευμένα backup, τα αμετάβλητα αντίγραφα ασφαλείας παραμένουν ακέραια για ανάκτηση.

6. Βελτιστοποίηση κατανάλωσης πόρων

Οι σύγχρονες λύσεις παρέχουν μικρότερα παράθυρα δημιουργίας backup και μειώνουν το κόστος αποθήκευσης στο cloud, με αφαίρεση των διπλότυπων και συμπίεση. Τα συμπιεσμένα backup ελαφρύνουν τo δίκτυo, όταν εκτελούνται εργασίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο όταν μεταφέρονται μεγάλοι όγκοι δεδομένων στο public cloud.

7. Δοκιμές backup

Εφαρμόστε τακτικές δοκιμές δημιουργίας backup. Οι σύγχρονες λύσεις backup υβριδικού και multi cloud επιτρέπουν τη δοκιμή ανάκτησης on demand και βάσει χρονοδιαγράμματος.

8. Περιορισμός πρόσβασης σε backup

Ο έλεγχος πρόσβασης βάσει ρόλου (RBAC) και ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων βελτιώνουν σημαντικά την ανθεκτικότητα των λογαριασμών και των υποδομών.

9. Πλάνο disaster recovery

Ένα πλάνο αποκατάστασης περιλαμβάνει τις ενέργειες που αναλαμβάνει η ομάδα αποκατάστασης καταστροφών όταν συμβαίνει ένα περιστατικό.

Οι σύγχρονες υποδομές με backup υβριδικού ή multi cloud απαιτούν πιο πολύπλοκες custom διαδικασίες ανάκτησης δεδομένων. Ωστόσο, μπορείτε να επιτύχετε συντομότερους χρόνους, εάν σχεδιάσετε και αυτοματοποιήσετε εκ των προτέρων τέτοιες ροές εργασίας, για διαφορετικά σενάρια καταστροφής.

 


Οι στρατηγικές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας multi cloud και hybrid cloud επιτρέπουν υψηλότερη αξιοπιστία και ευελιξία προστασίας δεδομένων σε σύγκριση με άλλες μεθόδους. Παρόλο που διαφέρουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρόμοιες πρακτικές για να βελτιώσετε την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων.

 

Πηγή: cybersecurity-insiders

 



Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ