Kubernetes και αποθήκευση στην επιχείρηση: Τι λένε οι αναλυτές

09/09/2024 / Miscellaneous
Kubernetes & storage

Αναλυτές μιλάνε σχετικά με την υιοθέτηση του Kubernetes στην επιχείρηση, το πόσο ώριμο είναι, τις προκλήσεις ανάπτυξης και τα βασικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις που θέλουν να γίνουν cloud-native.


Πόσο διαδεδομένο είναι το Kubernetes;


> Σύμφωνα με την Gartner, λιγότεροι από τους μισούς παγκόσμιους οργανισμούς διέθεταν containerized εφαρμογές στην παραγωγή το 2023, αλλά το 95% των παγκόσμιων οργανισμών θα το κάνει μέχρι το 2029. Επιπλέον, το 35% των εταιρικών εφαρμογών θα εκτελούνται σε container - υπερδιπλάσια από τα σημερινά στοιχεία – και το 80% του εμπορικού software θα προσφέρεται σε έκδοση με container.

> Ο αναλυτής Simon Robinson της Enterprise Strategy Group αναφέρει μια ερευνητική μελέτη του 2023 που βρήκε ότι το 67% των εταιρειών χρησιμοποιούσαν container για production apps. “Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι σχεδιάζουν να το κάνουν στο μέλλον”, λέει.

> Έρευνα της CCS Insight, που χρηματοδοτείται από την Red Hat, διαπίστωσε ότι το 2021, το 90% των ερωτηθέντων ενδιαφέρθηκε για την τεχνολογία. “Λίγο πάνω από το 70% ετοιμαζόταν να αναπτυχθεί στην παραγωγή ή να εργαστεί σε έργα proof-of-concept”, εξηγεί η Bola Rotibi, επικεφαλής της επιχειρηματικής έρευνας της CCS.


Ποια είναι τα εμπόδια στην ανάπτυξη του Kubernetes;


Οι αναλυτές της Gartner, Arun Chandrasekaran και Wataru Katsurashima, αναφέρουν “έλλειψη επαρκών δεξιοτήτων και ώριμων πρακτικών DevOps για να λειτουργήσουν και να επιτύχουν με ανάπτυξη παραγωγής μεγάλης κλίμακας”. Αυτό συμβαίνει παρά την αυξανόμενη χρήση.

Στην έρευνά μας, είδαμε ότι οι προκλήσεις πολυπλοκότητας είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο οι οργανισμοί αγωνίζονται να υιοθετήσουν πρακτικές εγγενείς στο cloud, συμπεριλαμβανομένου του Kubernetes”, λέει ο Jon Collins, αναλυτής και αντιπρόεδρος engagement στην GigaOm. “Υπάρχει ένα θολό σημείο, καθώς οι εφαρμογές μεταναστεύουν από το single-stack legacy, μέσω virtualised και lift-and-shift cloud, σε αρχιτεκτονικές και προσεγγίσεις που βασίζονται σε αρχές του cloud”.


Kubernetes, αποθήκευση και προστασία δεδομένων


Μια κοινή παρανόηση για το Kubernetes είναι η ιδέα ότι οι εφαρμογές που εκτελούνται στην πλατφόρμα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι stateless”, λένε οι αναλυτές της Gartner, Fintan Quinn και Tony Iams. “Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες εφαρμογές και έργα που εκτελούνται σε ένα Kubernetes cluster θα χρειαστεί τελικά να αποθηκεύσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα”.

Οι stateful εφαρμογές και τα workloads χρησιμοποιούν persistent volumes (PV) για την αποθήκευση δεδομένων, με το PV να μπορεί να διατηρεί δεδομένα ακόμα κι αν το pod που το χρησιμοποιεί σταματήσει να λειτουργεί. Όμως, όπως προτείνουν οι Quinn και Iams, αυτό χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό για να αποφευχθεί η απώλεια δεδομένων.

Συγκεκριμένα για την αποθήκευση, υπάρχει μια σειρά από προκλήσεις, αλλά οι βασικές είναι η διαχείριση της ποιότητας των υπηρεσιών, η διαχείριση σε υβριδικά περιβάλλοντα, η συμμόρφωση, το κόστος και η απόδοση”, λέει ο Robinson. "Όταν τρέχετε πολλές χιλιάδες container ταυτόχρονα, χρειάζεστε πολλή και γρήγορη αποθήκευση!

Όσον αφορά τη δημιουργία backup και την ανάκτηση, οι CIO πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα περιβάλλοντα του Kubernetes αποτελούν πραγματικά μέρος του σχεδίου δημιουργίας backup ή disaster recovery. Συχνά, δεν είναι.

"Η εκτέλεση stateful workload εντός του Kubernetes cluster είναι εντάξει, αλλά είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τις διαδικασίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης, ώστε να περιλαμβάνουν δεδομένα εφαρμογών", λένε οι Quinn και Iams.

Στο CCS Insight, η Rotibi επισημαίνει ότι απαιτείται καλύτερη “παρακολούθηση, παρατηρησιμότητα και ορατότητα” σε περιβάλλοντα Kubernetes. Η απλοποίηση της ανάπτυξης και της διαχείρισης θα κάνει επίσης το Kubernetes πιο ισχυρό.

Με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό να δούμε καλύτερη υποστήριξη για το Kubernetes σε συμβατικά εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και ανάκτησης, καθώς και πιο ισχυρές επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας σε περιβάλλοντα διαχείρισης Kubernetes.

Είναι ακόμη νωρίς, αλλά η κύρια τάση είναι η αυξανόμενη υιοθέτηση stateful εφαρμογών”, λέει ο Robinson. “Τα δεδομένα χρειάζονται αποθήκευση και προστασία όπως συμβαίνει με τις παραδοσιακές εφαρμογές. Αυτό είναι μέρος της τάσης “shift left” για να ενταχθούν νωρίτερα στη διαδικασία πιο παραδοσιακές υπηρεσίες εταιρικών δεδομένων”.

Πηγή: computerweekly

 


Πώς μπορεί μια επιχείρηση να ξεπεράσει τα εμπόδια στην υιοθέτηση του Kubernetes;


Στην Cloud Concept γνωρίζουμε ότι το ταξίδι στον κόσμο των microservices είναι μαγικό, αλλά χωρίς την κατάλληλη βοήθεια να μετατραπεί σε εφιαλτικό. Για το λόγο αυτό, με κάθε managed kubernetes cluster παρέχουμε δωρεάν 2 ώρες εκπαίδευσης από τους έμπειρους devops engineers μας, για να σας λύσουν οποιαδήποτε απορία και να σας βοηθήσουν στα πρώτα δύσκολα βήματα.





H C2 αναλαμβάνει την πλήρη διαχείριση του control plane και όλων των υποσυστημάτων του cluster σας, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Από τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος και του management panel, μέχρι τα εγκατεστημένα από εμάς εργαλεία διαχείρισης και λειτουργίας, δηλαδή τον persistent volume provider, το jenkins,την docker registry και το gitlab.

Έτσι είστε πάντα βέβαιοι ότι το cluster σας είναι ασφαλές και ενημερωμένο!



Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ