Aπό τα mainframes του '50 στο cloud του σήμερα

08/08/2024 / Miscellaneous
From mainframes to cloud

Πρώτα δημιουργήθηκαν τα δίκτυα

Φανταστείτε υπολογιστές σαν ανεξάρτητες πόλεις που επικοινωνούν μέσω ενός δικτύου (όπως το ίντερνετ). Αυτό ονομάζεται "κατανεμημένο σύστημα". Μοιράζονταν πόρους (δεδομένα, λογισμικό) και αντιμετώπιζαν σφάλματα μαζί. Ήταν σαν μια συνομοσπονδία υπολογιστών!

 

Μετά εμφανίστηκαν τα mainframes

Τα mainframes εμφανίστηκαν το 1951. Ήταν ιδανικοί υπολογιστές για μεγάλες εταιρείες με άπειρα δεδομένα, προσφέροντας απίστευτη ταχύτητα και ισχύ.

 

Στη συνέχεια ενσωματώθηκαν τα clusters

Οι υπολογιστές ενώθηκαν σε "clusters" για να μοιραστούν τη δουλειά. Έτσι, πολλές εργασίες γίνονταν ταυτόχρονα, αυξάνοντας την ταχύτητα και την αξιοπιστία. Το λεγόμενο Cluster Computing περιλαμβάνει τη σύνδεση πολλών υπολογιστών ώστε να λειτουργούν ως ενιαία μονάδα.

Βοήθησε στην ταυτόχρονη εκτέλεση σε διασυνδεδεμένα nodes, βελτιώνοντας την απόδοση, τη διαφάνεια και την ταχύτητα. Το Cluster Computing προσφέρει την ευελιξία αλλαγής μεγέθους, προσθέτοντας ή αφαιρώντας nodes για τη διαχείριση του κόστους.

 

Αργότερα δημιουργήθηκαν τα δίκτυα υπολογιστών

Φανταστείτε υπολογιστές από όλο τον κόσμο να συνεργάζονται σαν ένα τεράστιο δίκτυο. Αυτό ονομάζεται "grid computing". Μοιράζονταν την υπολογιστική τους ισχύ για να λύσουν τεράστια προβλήματα.

Εισήχθη τη δεκαετία του 1990, χρησιμοποιεί κόμβους σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες που συνδέονται μέσω του Διαδικτύου. Περιελάμβανε nodes που εξαπλώθηκαν στους οργανισμούς, ξεπερνώντας ορισμένους περιορισμούς του cluster computing, εισάγοντας ωστόσο προκλήσεις λόγω της απόστασης.

 

Μετά ήρθε το Web 2.0

Το Web 2.0 έφερε επανάσταση στον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν online, θέτοντας τα θεμέλια για το cloud που γνωρίζουμε σήμερα. Επέτρεψε την κοινή χρήση περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες και τη συνεργασία μέσω πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Έφερε έναν συνδυασμό τεχνολογίας WWW δεύτερης γενιάς με υπηρεσίες web που χρησιμοποιούνται έως σήμερα.

 

Τέλος, εφαρμόστηκε το Virtualization

Σαν ένα μαγικό κόλπο, το virtualization δημιούργησε εικονικούς υπολογιστές μέσα σε πραγματικούς. Αυτό επέτρεψε την καλύτερη χρήση των πόρων και άνοιξε τον δρόμο για το cloud computing. Χρησιμοποιεί ένα επίπεδο software πάνω από το hardware, για να προσφέρει cloud υπηρεσίες στους χρήστες.

 

Και τώρα έχουμε το Cloud Computing

Σαν ένα τεράστιο δίκτυο υπολογιστών στο ίντερνετ, το cloud computing προσφέρει πόρους on-demand (αποθήκευση, ισχύ υπολογιστή, λογισμικό). Είναι οικονομικό, ευέλικτο και προσαρμόζεται σε κάθε ανάγκη.





Fun Facts!

- Το όνομα "cloud" προέρχεται από την παλιά αναπαράσταση των δικτύων σαν σύννεφα σε διαγράμματα.

- Η πρώτη υπηρεσία cloud ήταν η ενοικίαση χρόνου σε mainframes τη δεκαετία του 1960.

- Σήμερα, οι μεγαλύτερες εταιρείες cloud στον κόσμο είναι η Amazon, η Microsoft και η Google.

- Το cloud computing χρησιμοποιείται για τα πάντα, από το email μέχρι την ταινία που παρακολουθείτε στο Netflix!

 



Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ