Βασικές αρχές για τη διαχείριση της στάσης ασφαλείας του Kubernetes

01/08/2024 / Miscellaneous
Basics of Kubernetes security

Το πρώτο βήμα στην βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας του cloud της εφαρμογής είναι η κατανόηση και η αντιμετώπιση των συνηθέστερων θεμάτων ασφαλείας του Kubernetes.




Ένα τυπικό Kubernetes cluster αποτελείται από:


- τον πίνακα ελέγχου: Είναι ο εγκέφαλος του K8s cluster. Εκθέτει το cluster στο Kubernetes API, προγραμματίζει την κατανομή πόρων και αποκρίνεται σε περιστατικά εντός του cluster.

- τα nodes: Εκεί γίνεται η διαχείριση των δεδομένων της εφαρμογής. Αποτελούνται από μικρότερα pods που συνεργάζονται μεταξύ τους.

Αυτά τα δύο στοιχεία του Kubernetes cluster αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής επιφάνειας επίθεσης Kubernetes. Η ίδια η εφαρμογή μπορεί να εισάγει πρόσθετα τρωτά σημεία ασφαλείας μέσω ελαττωματικού κώδικα και μη ενημερωμένων βιβλιοθηκών. Επιπλέον, η ευελιξία του κεντρικού υπολογιστή του Kubernetes το καθιστά έναν πιθανό στόχο.



Κοινά ζητήματα ασφαλείας


- Λανθασμένες διαμορφώσεις που απορρυθμίζουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας ή εκθέτουν ευαίσθητες πληροφορίες.

- Μη ασφαλισμένα ή μη εξουσιοδοτημένα containers.

- Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου Kubernetes.

- Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αιτήματα API ή θύρες δικτύου.

- Λανθασμένη διαμόρφωση εξωτερικών εργαλείων.

- Λάθος πολιτικές διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης.






Βασικές αρχές διαχείρισης στάσης ασφαλείας Kubernetes

 


Για την ενίσχυση της στάσης ασφαλείας των cloud-native applications εφαρμογών, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής του Kubernetes, με έμφαση σε δύο βασικούς τομείς.

>> Καθώς το Kubernetes βασίζεται σε εικόνες container, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα container είναι ασφαλή πριν μπουν στο cluster. Κάνοντας το image scanning μέρος του CI/CD, διασφαλίζετε ότι τα containers είναι σωστά διαμορφωμένα και ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και δεν θα εισάγουν κακόβουλο λογισμικό ή άλλα vulnerabilities στο cluster.

>> Εντός του cluster πρέπει να ασφαλιστούν αρκετές περιοχές, για να μειωθεί ο κίνδυνος κακόβουλης δραστηριότητας ή έκθεσης δεδομένων.

Control plane: Οι πόροι του Control plane αποθηκεύονται σε etcd, επομένως η πρόσβαση στο etcd θα πρέπει να είναι διαθέσιμη μόνο μέσω του Kubernetes API με τα κατάλληλα δικαιώματα.

Kubernetes API: Tο API είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι εξωτερικοί χρήστες για να έχουν πρόσβαση στο control plane. Έτσι ο περιορισμός πρόσβασης μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες είναι ζωτικής σημασίας. Χρησιμοποιήστε τους παρόχους OpenID Connect (OIDC) για να εξασφαλίσετε την πρόσβαση στο K8s cluster και χρησιμοποιήστε τον έλεγχο πρόσβασης βάσει ρόλων (RBAC) για να ορίσετε προδιαγραφές ελέγχου πρόσβασης για κάθε αντικείμενο και namespace Kubernetes. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ελεγκτές εισδοχής Kubernetes για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση αιτημάτων που στοχεύουν στον API Kubernetes server, για να διασφαλίσετε ότι οι μη εξουσιοδοτημένες κλήσεις API δεν θα εισέλθουν στο K8s cluster σας.

Networking: Η διαμόρφωση της πολιτικής δικτύου θα επιτρέψει στο Kubernetes να δημιουργήσει τείχη προστασίας που προστατεύουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των pod.

Nodes: Τα Kubelets στέλνουν επικοινωνίες μεταξύ του control plane και της μηχανής container που τροφοδοτεί το workload εντός των nodes. Η αποτελεσματική προστασία των kubelets απαιτεί διαμόρφωση και παρακολούθηση της επικοινωνίας μεταξύ του Kubernetes API και του kubelet και της επικοινωνίας μεταξύ του kubelet και της μηχανής container.

Tο container και ο χρόνος εκτέλεσης: Τα τρωτά σημεία όπως λανθασμένες διαμορφώσεις, zero-day exploits, κλιμακώσεις προνομίων και κακόβουλο λογισμικό μπορούν να εμφανιστούν σε ανεπτυγμένα containers. Η εφαρμογή εργαλείων ασφαλείας Kubernetes διασφαλίζει ότι όλες οι πτυχές του container εποπτεύονται.

 

Εκτός από τη προστασία του κύκλου ζωής του K8s, η συλλογή και η διατήρηση των αρχείων καταγραφής του Kubernetes θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε τα σημεία συμφόρησης απόδοσης, να εντοπίσετε κενά ασφαλείας και να διερευνήσετε παραβιάσεις, εάν συμβούν.

Πηγή: crowdstrike



Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ