Τι είναι το Hosting Overselling και πως θα προστατευτείτε από αυτο;

16/04/2021 / Hosting
Hosting Overselling and how to be protected

Υπηρεσίες φιλοξενίας website υπάρχουν πολλές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι θα αναζητήσουν λύσεις οικονομικές και «εύπεπτες» οι οποίες όμως δεν είναι πάντα οι ενδεδειγμένες για τις εκάστοτε ανάγκες.

Είναι πλέον γνωστό πως το shared hosting αποτελεί μια οικονομική λύση για φιλοξενία κατα κανόνα απλών ιστοσελίδων, ελαφριά websites χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και χωρίς ιδιαίτερο traffic, όπως μια απλή παρουσία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού που μάλλον τυπικά επιθυμεί να έχει μια Online παρουσία ή ενός νέου blog.
Εκεί τα πράγματα είναι απλά και οι πόροι που απαιτεί η ορθή παρουσία μιας τέτοιας ιστοσελίδας δεν θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα ένα shared hosting περιβάλλον. (Τουλάχιστον από πόρους υποστήριξης, γιατί από την άποψη του security τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε μια άλλη συζήτηση..)

Τι γίνεται όμως όταν το website αρχίσει να έχει traffic, περισσότερες λειτουργίες, περισσότερες απαιτήσεις για media και άλλα παρεμφερή που αρχίζει να ζητάει περισσότερους πόρους από το hosting;
Εκεί τα πράγματα αρχίζουν να «στριμώχνουν» το shared hosting περιβάλλον αφου θα βρεθεί ένας πελάτης που πλέον χρειάζεται το 10%, το 30%, ακόμα και το 60% των πόρων του server. Εκεί λοιπόν τα υπόλοιπα websites που μοιράζονται τους πόρους θα αρχίσουν να εμφανίζουν προβλήματα και καθυστερήσεις χωρις να ευθύνονται αυτά.

Είναι θεμιτό το να επιθυμεί να παραμείνει κάποιος σε shared hosting παρά τις αυξημένες απαιτήσεις του, αλλά οι υπόλοιποι δεν ευθύνονται για την υπερκατανάλωση πόρων, και σίγουρα ο πάροχος hosting θα πρέπει να δώσει μια λύση στην διαμορφούμενη κατάσταση για να προστατέψει του υπόλοιπους αλλα και για να κρατήσει το επίπεδο της υπηρεσίας τους ψηλά.

Αν μεν έχει υποπέσει στο «παράπτωμα» του Hosting Overselling, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς θα πρέπει να παράσχει πόρους που δεν είναι «αγορασμένοι», και πλέον πλήττεται η κερδοφορία του, αλλά ακόμα χειρότερα η αξιοπιστία του.

Μια απο τις ενδεδειγμένες λύσης ενός hosting provider σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χρήση του Cloudlinux ως λειτουργικό σύστημα για τους Servers, το οποίο στα κατάλληλα χέρια εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους εύρυθμης λειτουργίας για όλα τα websites που φιλοξενούνται στο ίδιο περιβάλλον, αποτρέπει την υπερκατανάλωση πόρων από λίγους εις βάρος των πολλών, και φυσικά το φαινόμενο του Hosting Overselling παύει να αποτελεί πρόβλημα για τους πελάτες που εμπιστεύονται τον συγκεκριμένο πάροχο καθότι εχουν την εγγύηση ότι πάντα θα υπάρχουν διαθέσιμοι οι πόροι που τους αναλογούν.

Tο Cloudlinux δίνει στον πάροχο την δυνατότητα να οριοθετήσει τον κάθε πελάτη σε συγκεκριμένους πόρους σε CPU, memory και IOPS ώστε να προστατέψει του υπόλοιπους αποτρέποντας έτσι τον server από το λεγόμενο resource extinction.

Πολλές φορές βλέπουμε καταχωρήσεις από hosting παρόχους που διαφημίζουν τα shared hosting πακέτα τους οτι βάζουν μόνο 40-50 projects σε έναν Server και να δίνουμε προσοχή σε αυτό το metric. Πάμε να δούμε όμως πόσο ειλικρινές είναι αυτό. Ενας server έχει συγκεκριμένο αριθμό πυρήνων ο οποίος μπορεί να ποικίλει απο 2-4 σε μικρούς servers εώς και 128 σε enterprise λύσεις. Αν λοιπόν βάλουμε 50 websites σε εναν server με 4 πυρήνες αναλογούν 0.08 πυρήνες / website ενώ αντίστοιχα αν βάλουμε 200 websites σε ένα server με 64 πυρήνες τότε αναλογούν 0.32 πυρηνες / πελάτη σχεδόν 4 πλάσια δλδ ισχύς. Ίδια αναλογία υπάρχει και στους πόρους του δίσκου ο οποίος μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένο αριθμό IOPS και αυτός μοιράζεται αντίστοιχα σε όλους τους πελάτες. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι από μόνο του το πλήθος δεν δίνει καμία εικόνα του stress ενός μηχανήματος.

Η αλήθεια είναι ότι αν έχει γίνει σωστός καταμερισμός με δέσμευση των κατάλληλων πόρων του Server, και τα projects είναι βέβαια κατάλληλα για shared hosting, τότε όχι μόνο δεν προκύπτει πρόβλημα, αλλά είναι και η βέλτιστη λύση ως προς τον λόγο τιμής/απόδοσης για τον πελάτη που το website του δεν απαιτεί κάτι παραπάνω από shared hosting.

Συνεπώς, αν αναζητάς μια λύση hosting για απλό website και επιλέγεις shared hosting, αναζήτησε το λειτουργικό σύστημα των servers και απαίτησε να είναι Cloudlinux, προκειμένου να μην αντιμετωπίζεις προβλήματα και ζητησε να ενημερωθείς για τα ακριβή όρια του πακέτου φιλοξενίας σου αλλα και τους εγγυημένους πόρους.

Στην Cloud Concept όλοι οι Servers με Linux hosting λειτουργούν με Cloudlinux και εξασφαλίζουν σε όλους τους πελάτες τους απαραίτητους πόρους για την εύρυθμη λειτουργία του website τους.


Μάθε περισσότερα

 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ