6 Τάσεις για ασφαλέστερο έλεγχο πρόσβασης

08/02/2024 / Security
Secure Access Control

Τα πρωτόκολλα ασφαλούς ελέγχου πρόσβασης συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για επιχειρηματικά δεδομένα και λειτουργίες.

Διαφέρουν ως προς την πολυπλοκότητα και το εύρος τους και διασφαλίζουν ότι μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένους πόρους.

 


| Συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις

 


Προσαρμογή σε προχωρημένες απειλές

Οι επιτιθέμενοι αναζητούν πάντα νέους τρόπους για να παρακάμψουν τα μέτρα ασφαλείας. Η αύξηση της τηλεργασίας και ο πολλαπλασιασμός των κινητών συσκευών περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση. Τα συστήματα που βασίζονται αποκλειστικά σε ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, δεν επαρκούν πλέον για την πρόληψη των απειλών.


Ευέλικτες υποδομές

Οι επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν να παραμείνουν ενήμερες για τις τεχνολογικές εξελίξεις κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, να αποκτήσουν τρωτά σημεία ασφαλείας και να εκθέσουν την υποδομή τους σε πιθανές παραβιάσεις. Καθώς οι επιχειρήσεις υφίστανται ψηφιακό μετασχηματισμό, χρειάζεται να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες με τα υπάρχοντα συστήματα.


Βελτιωμένη εμπειρία χρήστη

Η εξέλιξη του ψηφιακού τοπίου έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να αποζητούν καλύτερες εμπειρίες με απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση στις εφαρμογές.

Οι τελευταίες τάσεις στον έλεγχο πρόσβασης ανταποκρίνονται σε αυτές τις προσδοκίες, παρέχοντας πιο φιλικούς και ασφαλείς τρόπους ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης των χρηστών.

 


|6 Τάσεις στον ασφαλή έλεγχο πρόσβασης

 


1. Αρχιτεκτονική Zero Trust

Σύμφωνα με την προσέγγιση zero trust κανένας χρήστης ή συσκευή, είτε εντός είτε εκτός δικτύου, δεν είναι αξιόπιστος. Όλοι οι χρήστες και οι συσκευές πρέπει να επαληθεύονται για να έχουν πρόσβαση σε πόρους.

Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης αποτελούν βασικό μέρος των υλοποιήσεων Zero Trust προσθέτοντας ένα επίπεδο ελέγχου ταυτότητας και εξουσιοδότησης σε κάθε αίτημα σύνδεσης, ακόμη και μεταξύ αξιόπιστων στοιχείων και εντός δικτύων.

Μια αρχιτεκτονική Zero Trust μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια των επιχειρηματικών δεδομένων και συστημάτων, ιδιαίτερα στο σημερινό απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας.

 

2. AI και Machine Learning στον Έλεγχο Πρόσβασης

Οι οργανισμοί μπορούν με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της μηχανικής μάθησης να αναλύσουν τη συμπεριφορά των χρηστών, να εντοπίσουν ανωμαλίες και απειλές και να προετοιμαστούν για πιθανές παραβιάσεις.

 

3. Έλεγχος ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης

Η κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού για τον έλεγχο ταυτότητας των χρηστών εξαλείφει την ανάγκη για κωδικούς πρόσβασης. Για τον τελικό χρήστη, η τεχνολογία χωρίς κωδικό πρόσβασης φαίνεται να χρησιμοποιεί λειτουργίες παρόμοιες με τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (Multi-Factor Authentication).

Η διαφορά είναι ότι η τεχνολογία χωρίς κωδικό πρόσβασης είναι πιο ομαλή και ασφαλέστερη από το MFA. Μειώνει τον κίνδυνο παραβιάσεων που σχετίζονται με τον κωδικό πρόσβασης, όπως απόπειρες phishing.

 

4. Blockchain για διαχείριση ταυτότητας

Η τεχνολογία Blockchain παρέχει μια αποκεντρωμένη και ασφαλή μέθοδο αποθήκευσης και επαλήθευσης των ταυτοτήτων των χρηστών.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατεύσουν την ταυτότητα των χρηστών από κλοπή και κακή χρήση. Παρέχει, επίσης, στους χρήστες περισσότερο έλεγχο στα προσωπικά τους δεδομένα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους στην επιχείρηση.

 

5. Ενοποιημένες πλατφόρμες ελέγχου πρόσβασης

Οι ενοποιημένες πλατφόρμες ελέγχου πρόσβασης ενσωματώνουν διάφορα μέτρα ελέγχου σε ένα ενιαίο σύστημα. Διαθέτουν ένα κεντρικό σημείο ελέγχου για τη διαχείριση των δικαιωμάτων πρόσβασης, διευκολύνοντας τον έλεγχο και την προσαρμογή των μέτρων ασφαλούς ελέγχου πρόσβασης.

 

6. Ενισχυμένοι έλεγχοι απορρήτου

Παρέχουν στους χρήστες τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, επιτρέποντάς τους να αποφασίσουν ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες τους και για ποιο σκοπό.

Οι ενισχυμένοι έλεγχοι απορρήτου βοηθούν τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς απορρήτου, να διατηρήσουν καλή φήμη με τους πελάτες τους και δρουν θετικά στην εμπιστοσύνη των χρηστών.

 

Πηγή: Tripwire.com

 

 

 

Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ