Γιατί πρέπει να αποφύγετε τις δωρεάν υπηρεσίες VPN

11/01/2024 / Vpn
Free VPN risks

Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο VPN δημιουργεί μια ψηφιακή σύνδεση μεταξύ του υπολογιστή σας και ενός απομακρυσμένου διακομιστή που ανήκει σε έναν πάροχο VPN. Δημιουργώντας ένα τούνελ από σημείο σε σημείο, κρυπτογραφεί τα προσωπικά σας δεδομένα και καλύπτει τη διεύθυνση IP σας.

Ο χρήστης αντί να συνδέεται απευθείας στο διαδίκτυο, συνδέεται πρώτα σε μια υπηρεσία VPN, μέσω της οποίας ανακατευθύνεται όλη η κίνηση στον ιστό. Η νέα διεύθυνση IP δεν οδηγεί πλέον στη δική του σύνδεση ή στον πάροχο διαδικτύου, αλλά μόνο στην υπηρεσία VPN που χρησιμοποιείται.

Ωστόσο, η ασπίδα προστασίας VPN μπορεί να καταρρεύσει γρήγορα, όταν οι δωρεάν υπηρεσίες παροχής VPN δεν είναι αξιόπιστες και ο πάροχος χρησιμοποιεί αδύναμη κρυπτογράφηση ή είναι χαλαρός με τα δεδομένα χρήστη.

 

Προστασία δεδομένων

Ενώ χρησιμοποιούμε VPN για λόγους προστασίας δεδομένων, μερικές φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο με μια δωρεάν υπηρεσία. Ο πάροχος συλλέγει δεδομένα χρηστών προκειμένου να καλύπτεται το κόστος της φιλοξενίας διακομιστών και διαχείρισης της κυκλοφορίας, ώστε να έχει όφελος από την προσφορά της δωρεάν υπηρεσίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να αγοράζουμε ένα VPN. Οι κορυφαίοι πάροχοι της αγοράς βασίζονται σε τεκμηριωμένες οδηγίες προστασίας δεδομένων, δεν χρησιμοποιούν αρχεία καταγραφής ούτε εκποιούν ιδιωτικά δεδομένα χρήστη.

 

Ρυθμοί μεταφοράς

Σε όλες σχεδόν τις δωρεάν υπηρεσίες VPN, ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα είναι το περιορισμένο εύρος ζώνης (bandwith). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δωρεάν υπηρεσίες είναι δημοφιλείς και προσελκύουν πολλούς χρήστες.

Εάν θέλετε να αποφύγετε τον γεωγραφικό αποκλεισμό (geo-blocking) ενός ξένου ιστότοπου, το μικρό bandwith δεν θα αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο δε θα μπορεί να υποστηρίξει streaming, φόρτωση βίντεο ή online gaming.

 

Όρια δεδομένων

Το χαμηλό εύρος ζώνης ενός δωρεάν VPN συνοδεύεται από περιορισμένο όγκο δεδομένων. Μετά από μερικά gigabyte το μήνα, οι χρήστες πρέπει είτε να μεταβούν στην επόμενη δωρεάν υπηρεσία VPN (η οποία μπορεί να υπονομεύσει περαιτέρω την προστασία δεδομένων), είτε να περιμένουν μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Διαφήμιση και αναδυόμενα παράθυρα

Αν ψάξουμε αρκετά, πιθανόν να βρούμε το δωρεάν VPN που λειτουργεί χωρίς αρχεία καταγραφής (zero-log policy) και υπόσχεται πραγματικά ανώνυμη πλοήγηση με ασφαλή πρωτόκολλα. Αλλά και αυτή η υπηρεσία αποζημιώνεται με αναδυόμενα παράθυρα, διαφημίσεις και προσφορές του παρόχου.

 

Τοπίο διακομιστή

Επειδή με μια υπηρεσία VPN η κίνηση ανακατευθύνεται μέσω ενός απομακρυσμένου διακομιστή, είναι πολύ σημαντικό το πού βρίσκεται αυτός ο διακομιστής. Προκειμένου να αποφευχθεί το geo-blocking, είναι σημαντικό, μεταξύ άλλων, ο διακομιστής που χρησιμοποιείται να βρίσκεται στην ίδια χώρα από την οποία μεταδίδεται το ζητούμενο περιεχόμενο.

Οι υπηρεσίες VPN συχνά επενδύουν πολλά χρήματα στην υποδομή τους, για να λειτουργήσουν διακομιστές σε όλα τα σχετικά μέρη του κόσμου. Οι δωρεάν χρήστες, ωστόσο, στερούνται πολλά τέτοια nodes.

 

Κρυπτογράφηση

Η προστασία δεδομένων και η ανωνυμία εξαρτώνται άμεσα από την κρυπτογράφηση που χρησιμοποιείται. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται παλιά και αδύναμα πρωτόκολλα, όπως το PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol).

Χωρίς την προστασία σωστής κρυπτογράφησης, μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στα ιδιωτικά δεδομένα χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Ένα δωρεάν VPN δεν έχει ούτε τις οικονομικές δυνατότητες ούτε κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο να επενδύσει σε σοβαρή προστασία δεδομένων.

 

Εξυπηρέτηση πελατών

Οι δωρεάν χρήστες δεν έχουν σταθερή υποστήριξη σε περίπτωση ερωτήσεων, βλαβών ή τεχνικών προβλημάτων.

 

Η ανώνυμη πλοήγηση, τα ασφαλή πρωτόκολλα και η προστασία δεδομένων ήχου είναι πραγματικά εγγυημένα μόνο με premium υπηρεσίες. Εκεί, παρέχονται υψηλά εύρη ζώνης, αξιόπιστη υποστήριξη, σύγχρονα πρότυπα και συχνά παγκόσμια κάλυψη διακομιστή.

 

Πηγή: pcworld.com

 

<

 

Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ