Γιατί η προστασία DNS πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στην ασφάλεια του υβριδικού cloud

09/04/2024 / Dns
DNS protection in hybrid cloud

Η διασφάλιση των σημερινών υβριδικών περιβαλλόντων cloud είναι μια τρομερή πρόκληση. Η υιοθέτηση του cloud αυξάνεται καθώς οι επιχειρήσεις παντού, σε όλους τους τομείς, ψηφιοποιούνται και εξελίσσονται. Το υβριδικό μοντέλο cloud έχει γίνει το de facto πρότυπο που χρησιμοποιείται από σχεδόν τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων.

 

Τα υβριδικά περιβάλλοντα cloud συνδυάζουν τη χρήση public και private cloud. Συχνά περιλαμβάνουν περιβάλλοντα multi-cloud, on-premise, edge και IoT. Καθώς τα δίκτυα γίνονται πιο πολύπλοκα, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξάνονται.

Η ασφάλεια ξεκινά σε επίπεδο DNS

Η διαμόρφωση κατάλληλων μέτρων ασφαλείας μεταξύ υποδομών multi-cloud, περιβαλλόντων edge computing και του IoT είναι μια πολύπλοκη προσπάθεια όπου οι επιχειρήσεις συχνά κάνουν λάθη. Αυτό γίνεται φανερό από την αύξηση των επιθέσεων που στοχεύουν την εσφαλμένη διαμόρφωση του cloud.

Ένα στοιχείο υποδομής δικτύου που έχει κάθε δίκτυο και χρειάζεται για συνδεσιμότητα είναι το Domain Name System (DNS). Αν και οι επιθέσεις DNS δεν είναι καινούριες, οι πιο πρόσφατες επιθέσεις DNS επικεντρώνονται στην εκμετάλλευση ευπαθειών σε υβριδικά περιβάλλοντα cloud. Νέοι φορείς επίθεσης, όπως το DNS tunnelling και το dangling DNS, έχουν επίσης αυξηθεί σε δημοτικότητα με την άνοδο των διαφορετικών περιβαλλόντων cloud.

Ο προστατευτικός ρόλος του DNS

Τα προστατευτικά μέτρα DNS είναι μια εξαιρετική πρώτη γραμμή άμυνας για την ασφάλεια των επιχειρήσεων. Δεδομένου του ζωτικού ρόλου που παίζει το DNS σε κάθε αίτημα δικτύου, η προστασία σε επίπεδο DNS βελτιώνει την προστασία από την αρχή χωρίς την προσθήκη πρόσθετων στοιχείων υποδομής.

Σε ένα υβριδικό περιβάλλον cloud, οι πόροι του δικτύου κατανέμονται μεταξύ on-premises και cloud υποδομών, θέτοντας νέες προκλήσεις για την ασφάλεια DNS.

Απειλές

- Κατασκοπεία DNS: Οι επιτιθέμενοι μπορούν να υποκλέψουν δεδομένα DNS, όπως ονόματα domain και διευθύνσεις IP, για να χαρτογραφήσουν το δίκτυό μας και να εντοπίσουν ευάλωτα σημεία.

- Παραποίηση DNS: Οι επιτιθέμενοι μπορούν να τροποποιούν DNS records για να ανακατευθύνουν την επισκεψιμότητα σε κακόβουλους ιστότοπους ή να αρνηθούν την υπηρεσία σε νόμιμους χρήστες.

- DDoS επιθέσεις: Οι επιτιθέμενοι μπορούν να στοχεύσουν τους servers DNS με DDoS επιθέσεις, καθιστώντας τους μη διαθέσιμους στους χρήστες.

Προστασία DNS

- Χρήση ασφαλών DNS servers: Εγκατάσταση και διαμόρφωση DNS servers με δυνατότητες ασφαλείας, όπως DNSSEC και TSIG.

- Παρακολούθηση DNS: Εφαρμογή λύσεων παρακολούθησης DNS για να εντοπίζουμε ύποπτες δραστηριότητες.

- Φιλτράρισμα DNS: Εφαρμογή λύσεων φιλτραρίσματος DNS για να αποκλείουμε κακόβουλους ιστότοπους και να αποτρέπετε DDoS επιθέσεις.

- Εκπαίδευση χρηστών: Εκπαιδεύστε τους χρήστες σχετικά με τις απειλές DNS και πώς να τις αποφεύγουν.



Επιπλέον λύσεις

- Υιοθετήστε cloud-based DNS services που προσφέρουν ενσωματωμένες δυνατότητες ασφαλείας και ευκολία στη διαχείριση.

- Εφαρμόστε μια προσέγγιση zero-trust security για να ελέγχετε την πρόσβαση σε πόρους DNS και να μειώσετε τον κίνδυνο παραβίασης.

 

Η προστασία DNS σε υβριδικά περιβάλλοντα cloud είναι απαραίτητη για την αποφυγή απειλών και την διασφάλιση της ασφάλειας του δικτύου μας. Συνδυάζοντας διάφορες λύσεις και υιοθετώντας best practices, μπορούμε να θωρακίσουμε το DNS μας και να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας.



Στην Cloud Concept στόχο αποτελεί η αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη των αναγκών σας, η προσφορά managed υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και η παροχή πρόσβασης σε χρήσιμες προτάσεις για την αποδοτική διαχείριση των δεδομένων σας.



Ακολουθήστε μας σε LinkedIn, FacebookInstagram ή εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να μένετε ενημερωμένοι! 

ΣΥΝΔΕΣΗ

Αίτηση επικοινωνίας

ΠΑΝΩ